Kirjallisuus

Koko kosmokomiikka

Italo Calvinon Koko kosmokomiikka on kokoelma fantastisia scifi-pakinoita, joissa kuljetaan milloin ajassa ennen maailmankaikkeuden syntyä ja milloin lypsetään kuun pinnalta maitoa.

Päiviä vankeudessa 3653

Nobel-palkitun kirjailijan Aleksandr Solženitsynin pienoisromaani Ivan Denisovitšin päivä vie lukijansa päiväksi neuvostoliittolaiselle työleirille.

Internetin lyhyt historia

Internet on parasta ja pahinta, mitä meille on tapahtunut.s. 9 Yli kolmekymmenvuotisen uran F-Securella tehnyt Mikko Hyppönen on ollut Internetin suurten murrosten äärellä lähes aina niiden tapahtuessa. Vastikään julkaistu, napakasti nimetty Internet-kirja pyrkii mielenkiintoisten anekdoottien ja lyhyiden informatiivisempien lukujen kautta antamaan vajaan 300 sivun mitassa lavean kuvan sekä Internetin historiasta että raapaista sen mahdollisia tulevaisuudenkuvia.…

Tulta, tappuraa ja helliä tunteita – muutama lyhytarvio syyskuussa luetuista sarjakuvista

Kuten arvelinkin blogin 2-vuotisblogikirjoituksessa, uusiin opintoihin sukeltaminen ja yliopistoon totuttelemisen myötä tulleet riennot ovat vieneet niin aikaa kuin henkistä kapasiteettiakin siinä määrin, ettei omaehtoiselle lukemiselle ole oikein tuntunut löytyvän luontevaa rakoa arkirutiinissa. Sarjakuvat ovat jälleen toimineet henkireikänä. Vaikka en sarjakuvia kirjallisena tyylilajina haluaisi halveksua, olen usein elämässäni kokenut, että kertovan kuvataiteen parissa on näppärämpi rentoutua…

Pahoinvointiin saakka – CMX:n verkkosivujen kadonneet aarteet

Tuukka Hämäläisen toimittama Ad nauseam on reilu 700-sivuinen järkäle, joka koostuu fanien ja muun yleisön laulu- ja soitinyhtye CMX:lle vuosien 2009-2015 välillä lähettämien kysymysten ja palautteiden parhaista paloista. Konsepti ei ummikolle kuulostane kovin hauskalta, mutta on teos sitäkin! CMX:n verkkosivuilla oli ennen niiden 2015 tapahtunutta hakkerointia vuosikausia kysymys- ja vastauspalsta, jonne kuka tahansa sai lähettää…

Viiltävät vuodet

Viiltävät vuodet – Nuoren naisen selviytymiskertomus on tosikertomus eräästä nuoresta, jolla ei näytä pintapuolisesti olevan mitään syytä suorastaan järjettömältä vaikuttavaan itsetuhoisuuteen. Se on myös mielenkiintoinen ikkuna erääseen perheeseen ja vanhemmuuteen. Miksi perheen vanhempi lapsi ei oirehdi samalla tavalla? Voiko olla vahingollista olla asettamatta tarpeeksi rajoja lapselle? Kenen vastuulla on, jos sekä vanhempi että lapsi voivat…

Voiko lukeminen olla vaarallista?

Alan Bennetin Epätavallisen lukijan päähenkilö on monestakin syystä kiinnostava. Harvoin fiktiivisessä kirjallisuudessa tarinoidaan henkilöstä, joka on todellinen ja edelleen elossa. Kuningatar Elisabeth II on kuitenkin kirjallisuuden piirissä tuttu hahmo ja toki päässyt valkokankaallekin lukuisiin eri tulkintoihin omasta elämästään. Lukemisen viehätys, hän ajatteli, kätkeytyi sen puolueettomuuteen: kirjallisuudessa oli jotain ylevää. Kirjat eivät piitanneet siitä kuka niitä…

Buddhalaisella totuuden tiellä

Kirjabloggaajien 13. klassikkohaasteeseen valitsin kirjaston hyllystä aivan sattumalta buddhalaisen filosofian klassikkoteoksen Dhammapadan. Viimeksi filosofista kirjallisuutta olikin tullut luettua toissa vuonna, jolloin Marcus Aureliuksen kautta perehdyin yhteen länsimaisen filosofian vanhimmista suuntauksista eli stoalaisuuteen. Stoalaisuudessa ja buddhalaisuudessa onkin äkkiseltään paljon samaa. Maallisen elämän väistämätön päättyminen kuuluu tiedostaa ja seuraavassa elämässä – tai olemattomuudessa – ihminen ei omaisuudella…

Äärioikeistolaisen ajattelun sisäistämisestä ja siitä irtaantumisesta

Miesten päätymisestä äärioikeistoon löytyy lukuisia kuvauksia, aina parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden Edward Nortonille saaneesta American History X -elokuvasta lähtien. Äärioikeistolaisista naisista olen nähnyt tai lukenut kuitenkin hyvin vähän. Niinpä kiinnostukseni heräsi välittömästi, kun kirjastossa käteeni sattui muutama vuosi sitten ilmestynyt elämänkerta Vihan morsian. ”Minä olen käynyt neljäntoista iästä lähtien töissä ja maksanut veroja, ja tämänkö minä…

Kuinka paljon hiljaisesta huomaamattomasta murhasta?

Hiljainen huomaaton murha on Lena Kaaberbølin ja Agnete Friisin Nina Borg -sarjan toinen osa. Se jatkuu samojen teemojen ympärillä kuin sarjan esikoinen, Poika matkalaukussa -romaani. Taaskin pyöritään ihmiskaupan ja vapaaehtoisen paremman elämän etsimisen ristiaallokossa. Unkarilaisen kylän liepeiltä hylätystä sairaalasta löytävät kaksi romanipoikaa jotakin paljon vaarallisempaa kuin etsimänsä aseet tai lääkkeet. Antaakseen perheelleen mahdollisuuden parempaan elämään…

Kovaksi keitettyjä ihmekertomuksia – lyhytarvioita joistain Marvelin sarjakuvista

Kevään muiden kiireiden ja stressien aikana perinteisen kaunokirjallisuuden lukeminen on jäänyt vähemmälle. Onneksi tyhjiötä ovat tulleet täyttämään supersankarisarjakuvat. Poikkeuksellisesti annan teoksille myös arvosanan: yhdestä viiteen maalitaulusymbolia riippuen siitä, kuinka svengaavia ne mielestäni olivat. Mitä enemmän maalitauluja, siitä parempi sarjis. Kuvia saa suuremmaksi klikkaamalla! Extremis Ansioituneen käsikirjoittajan Warren Ellisin Extremis-sarjakuva on vaikuttanut myös Marvelin elokuvamaailmaan, sillä…

Uuden ajan alun eriskummallinen identiteettivarkaus

Kirjabloggaajien kahdenteentoista klassikkohaasteeseen päätin valikoida teoksen ”omalta” alaltani eli jotain historian opintojani liippaavaa. Kulttuurihistorian klassikoihin nimensä painanut Martin Guerren paluu tuli jo toistamiseen luennoilla vastaan, joten päätin tyydyttää uteliaisuuteni. Tapaus kuulosti nimittäin aivan käsittämättömältä. 1540-luvun Ranskan Languedociin, Artigat’in kylään, vuosien poissaolon jälkeen kotiinsa palannut Martin Guerre haastetaan oikeuteen toiseksi henkilöksi tekeytymisestä. Oikeudenkäynti on jo loppusuoralla,…

Dan Simmonsin Flashback on post-Obamacare-dystopia

Dan Simmons tunnetaan parhaiten Hyperion-scifi-kirjasarjastaan. Vuonna 2011 julkaistu Flashback on kirjailijan yritys kuvata 2030-luvun Yhdysvaltoja. Teos ei ole erityisen kovaa tieteisfiktiota vaan se on pikemminkin esitys siitä, miten sosialismi on tuhonnut Yhdysvallat. Entinen rikostutkija Nick Bottom on viettää päivänsä palaten flashback-huumeen avulla menneisyyteen, kuolleen vaimonsa luo. Yllättäen Nick saa kuitenkin kutsun japanilaiselta superpohatta Nakamuralta tutkimaan…

Kuinka paljon yhdestä kolmevuotiaasta?

Tuttu nimi sattui silmään katsellessani äitini kirjahyllyä. Lene Kaaberbøl tuli tutuksi lapsuudessani Näkijä-fantasiasarjan kirjoittajana, mutta en tiennyt hänen kirjoittaneen myös muun lajityypin kirjallisuutta. Uteliaisuus vei voiton – tai ehkä takakansiteksti: Matkalaukussa makasi poika. Alaston vaaleatukkainen poika, pieni ja hento, korkeintaan kolmevuotias. Pojan polvet olivat koukussa rintaa vasten ja hänet oli taiteltu kuin paita, jotta hän…

Viimeinen vakavasti otettava suomirockin kriitikko?

Pidän sukeltamisesta muiden kirjahyllyihin, etenkin kokoelman haalineen suositusten kautta. Illanvietossa suomirockia melko vieraaksi substanssiksi luonnehdittuani käteeni työnnettiin Nalle Östermanin teos Härmägeddön – Vuoteni suomirockissa. Vetovoiman laki tai ehkä kostotoimenpide. Arvostin jotain Talking Headsin tai Tears for Fearsin jo unohtamaani biisiä siitä repäistyä cover-versiointia enemmän, toisin kuin illan emäntä itse. Vaikka Österman on ansainnut musiikkitoimittajana kannuksensa…

Carol Isaacs – The Wolf of Baghdad

Harvoin lukiessani sarjakuvia alan säästellä sivuja, etteivät ne loppuisi. Sanallisen kerronnan vähäisyys ja kuvien korostunut merkitys tarinan vetäjänä tekivät The Wolf of Baghdadista yllättävän upottavan lukukokemuksen, jonka ei halunnut päättyvän liian nopeasti. Carol Isaacsin The Wolf of Baghdad on kertomus hänen perhehistoriastaan – ja samalla siitä, mitä Baghdadin juutalaisväestölle tapahtui. Tyypillisten puhekuplien ja tekstilaatikoiden sijaan…

Mary Shelley – Frankenstein

”Miten paljon sinä vihaatkaan minua joka olen kurjin kaikista elävistä! Vaikka olet luojani, sinä halveksit minua.”s. 138 En oikeastaan ollut kovinkaan suuresti kiinnostunut Mary Shelleyn klassikkoromaanista Frankenstein ennen kuin näin 2017 ilmestyneen nimielokuvan. Elokuva kuvaa Shelleyn henkilöhistoriaa aina lapsuudesta hänen avioliittoonsa ja kirjailijauransa alkuvuosiin. Englannissa oleskelun alettua tuntua kohtuuttomalta muistukselta aiemmista henkilökohtaisen elämän vaikeuksista, Shelley…

Mikko-Olavi Seppälä – Suruton kaupunki: 1920-luvun iloinen Helsinki

Runsaasti kuvitettu Mikko-Olavi Seppälän teos Suruton kaupunki – 1920-luvun iloinen Helsinki vie lukijan keskelle kieltolain ja jazzmusiikin aikakautta. Vasta itsenäistynyt Suomi kipuilee vielä sotien jälkeistä aikaa, mutta Viron viinaralli on jo tuttua ja tervehtyä voi pullon pohjan tavoittelun lisäksi myös urheilukentillä. Teoksen fokus on selkeästi kieltolaissa. Alkoholikulttuuri käsittää niin salakapakat kuin autoistuvan Helsingin viinatrokarit. Paremmista…

Emma Donoghue – Huone

Emma Donoghuen Huone on riipaiseva tarina viisivuotiaan pojan näkökulmasta siitä, miten hänen kotinsa on hänen äidilleen helvetti. Jack asuu Äidin kanssa Huoneessa tietämättä, että he ovat hänen puolitodellisena pitämänsä Vanhan Kehnon vankeja. Jackin maailmassa lähes kaikki Ulkopuolella olevat asiat ovat epätodellisia, kuten television eri ohjelmien, ”planeettojen” ihmisetkin. Pieneen maailmaan tulee kuitenkin särö, kun Jackin äiti…

Guy Delisle – Shenzhen

Guy Delislen ytimekkäästi nimetyssä Shenzenissä piirrostyyli on Pjongjang-sarjakuvaa karkeampaa, viivat ovat sotkuisempia. Osin tyyli johtuu hieman eri työvälineistä, osin tarkoituksena on ehkä kuvata Kiinan suurten kaupunkien betonisuutta ja saasteiden määrää. Myös kerronta tuntuu vähemmän kiinnostavalta. Kiinakin on suomalaisen silmin melko suljettu yhteiskunta. Hallinnon kritisointia ei tehdä useinkaan avoimesti, mutta harvemmin ulkomaalaisen tarvitsee ottaa virkamiessaattajaa mukaan…

Guy Delisle – Pjongjang

Maailmassa on vain yksi valtio, jossa ei ole Internetiä. Vakoojia on senkin edestä. Kuka vain, jonka Kim Il-Sung -rintapinssi on unohtunut kotiin takinliepeistä, voi olla vastavallankumouksellinen. Kanadalainen animaattori Guy Delisle matkustaa kahdeksi kuukaudeksi Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin valvomaan ranskalaisen animaatioelokuvatuotantoyhtiön tilauksen valmistumista. Animaatioiden välikuvat piirrätetään ulkomaisilla alihankkijayrityksillä ja näin ollen tuotantoa on siirtynyt Kiinasta vieläkin halvemman…

Karl Pilkington – An Idiot Abroad

Kymmenisen vuotta sitten Ricky Gervais ja Stephen Merchant keksivät lähettää The Ricky Gervais Showsta tutuksi tulleen Karl Pilkingtonin avartamaan ymmärrystään maailmasta. Matkakohteiksi valikoituvat maailman 7 ihmettä, saahan jokaiseen matkaamisen tehtyä pakettimatkojen sijasta hyvin epämukavastikin. I think we’ve got to expose him to some of the most mind-blowing degradation that we can. And that’ll be funny.…

Riikka Takala – Ole hyvä

Kolmen naisen ystävyyden ja työttömyyden ympärille rakentuva Riikka Takalan romaani Ole hyvä on häkeltävä kokoelma osattomuuden ja maailmanpelastamisen tuskan tunteita.

Kreetta Onkeli – Beige: Eroottinen kesä Helsingissä

Kreetta Onkelin Beige-romaanilla on jännittävänoloinen alaotsikko: Eroottinen kesä Helsingissä. Jokainen mies herättää Vapussa seksuaalisia fantasioita, joista ei puutu roisiutta ja merkillisiä yksityiskohtia. Hiljalleen todellisuus alkaa vaikuttaa aivan toisenlaiselta.

Tiina Raevaara – Laukaisu

Tiina Raevaaran yhdenpäivänromaani Laukaisu kertoo äärimmäisistä teoista. Tarina alkaa, kun Pauliina havahtuu vuoteessaan kovaan ääneen. Kerkko on poistunut poikkeuksellisesti makuuhuoneesta, joka on jo pitkään ollut vain hänen ja hänen masennuksensa valtakuntaa, yrittääkseen tappaa itsensä.

Stieg Larsson – Pilvilinna joka romahti

Millennium-sarjassa aiemmin ilmestyneet: Miehet jotka vihaavat naisia ja Tyttö joka leikki tulella. Stieg Larsson ehti ennen kuolemaansa saattaa loppuun kolme Millennium-käsikirjoitusta. Vaikka sarjasta oli tarkoitus tulla kymmenosainen ja David Lagercrantz on taiteillut siihen joitain jatko-osia, yleisesti sarjasta puhutaan trilogiana. Pilvilinna joka romahti on täten alkuperäisen sarjan lopettava teos. Tarina jatkuu saumattomasti siitä, mihin se jäi…

Stieg Larsson – Tyttö joka leikki tulella

Tyttö joka leikki tulella on Millennium-trilogian toinen osa, ensimmäisen osan arvostelu täällä. Mikael Blomkvist on jälleen mehevän uutisjutun äärellä. Ruotsin talousmaailmaa järisyttäneestä kirjasta ja Wennerstroem-yhtymän päämiehen murskanneista journalistista paljastusjutuista on kulunut reilun vuoden verran. Aikakauslehti Millennium on nosteessa ja saanut kiinnostavan uuden skuupin Dag Svenssonilta. Svensson ja hänen avopuolisonsa Mia Bergman tutkivat seksikauppaa Ruotsissa. Bergmanin…

Stieg Larsson – Miehet jotka vihaavat naisia

Millennium-sarja lienee tuttu kaikille vähänkin dekkareista kiinnostuneille ja aika usein koristaakin suomalaisten kirjahyllyjä: kuuluuhan sarja maailman myydyimpiin kirjasarjoihin. Ensimmäinen osa on julkaistu alunperin jo 2005 (suomennettuna 2009) ja vaikka maailman luulisi muuttuneen paljonkin viimeisessä 15 vuodessa, siltä ei tunnu lukiessaan Miehet jotka vihaavat naisia -romaania. Stieg Larssonin alkuperäisen trilogian ensimmäinen osa kertoo neljissäkymmenissä olevasta tutkivasta…

Nick Cave – Bunny Munron kuolema

Kauppamatkustaja Bunny Munro ymmärtää halvassa motellissa seksiä harrastettuaan, että hänen kuolemansa on vääjäämätön. Rakkaus vaimoon rakentuu sen varaan, millainen heidän suhteensa oli ennen heidän poikansa syntymää. Bunny Junioriksi nimetty poika on täysi kummajainen Bunnylle ja vaimon vaikea masennus lähinnä harmillinen sivujuonne, sikäli kun se välillä blokkaa Bunnylta aviollisen seksin – milloin toki muut naiset eivät…

Bertolt Brecht – Pakolaiskeskusteluja

Bertolt Brechtin näytelmän Pakolaiskeskusteluja tapahtumapaikkana on Helsingin asemaravintola vuonna 1941. Saksalaissyntyinen Brecht oli itse juurikin paennut Tanskasta Norjan ja Ruotsin kautta natsien etenevää rintamaa Suomeen noihin aikoihin. Sen päähenkilötkin ovat samassa asemassa kuin hän Suomessa ollessaan, odottamassa jotain ratkaisevaa käännettä sodassa ja alituisen pakolaisasemansa hermostuttamia. Kalle, entinen opiskelija ja sittemmin kauppamatkustaja, on ennen pakolaisuuttaan ollut…

Anna Kontula: Muuri – Matka maailman suurimpaan vankileiriin

Kun parlamentaarisin keinoin ei tunnuta saavan tarpeeksi aikaan, Anna Kontula päättää lähteä mukaan kansainvälisen aktivistiverkoston kautta paikan päälle Gazaan herättämään Palestiinan tilanteelle uutta uutisarvoa Suomessa.

Alison Bechdel – Hautuukoti

Muistan lukeneeni Hautuukodin ensimmäisen kerran joskus vuoden 2012 tienoilla. Mieleeni oli painunut hyvin harvoja kohtauksia, jotka lähinnä liittyivät siihen, miten Bechdel havaitsi olevansa lesbo. Suomennoksen takakanteenkin on päässyt nosto: Tajusin 19-vuotiaana olevani lesbo juuri siten kuin kirjallisen kasvatuksen jälkeen saattoi odottaakin. Se ei paljastunut minulle lihallisesti vaan oivalsin sen älyllisesti. Bechdelin piirrostyylin haamu myös kummitteli…

Iris Chang – Nankingin verilöyly

Kun Iris Changin teos Nankingin verilöyly julkaistiin vuonna 1997, Nankingin järkyttävistä tapahtumista ei ollut ilmestynyt vielä yhtäkään englanninkielistä tietoteosta. Vaikka tapahtuma-aikana kaupungin perusteellisesta hävityksestä ilmestyi lehtiartikkeleita niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Japanissakin, aihe unohtui vuosikymmenten varrella.

Nikolai Gogol – Reviisori

Sukellus slaavilaisiin klassikoihin jatkuu ukrainalaissyntyisen Nikolai Gogolin yhden rakastetuimman näytelmän parissa. Vuonna 1835 alunperin julkaistu, mutta Gogolin uudelleen 1842 kirjoittama teos on suomennettu Reviisorin nimellä. Teos olisi ollut saatavilla myös vuoden 1882 suomennoksena Project Gutenbergin sivuilla, mutta päädyin hetken mielijohteesta lukemaan sen Thomas Selzterin englanninkielisenä käännöksenä. Translitteroinnit ovat näissä versioissa hieman erilaiset jo käännöskielenkin takia,…

Hermansson & Ryberg – Karhu sotilaana

Niclas Hermansson ja Peter Ryberg esittelevät teoksessaan niin suuruudenhulluuden vaivaamia suunnitelmia kuin erikoisia eläimiä, keksintöjä kuin ihmiskohtaloitakin toisen maailmansodan ajalta.

Veijo Meri – Irralliset

Hämeenlinnaan lehtori Nuutisen luo kotiapulaiseksi tullut Anna ja seinän toisella puolella kolisteleva venäläisen kapteenin sotilaspalvelija Vasili rakastuvat. Veijo Meren Irralliset kertoo rakkaustarinan sijaan ennemminkin ihmisistä joita ei – enää – näe.

Timo Vihavainen – Opas venäläisyyteen

Timo Vihavaisen toimittama Opas venäläisyyteen on kokoelma asiantuntijoiden tekstejä Venäjästä, venäläisyydestä ja siitä, miten molemmat ovat syntyneet ja muotoutuneet ajan myötä nykyiseen muotoonsa.

P. L. Travers – Maija Poppanen

Maija Poppanen -sarja kuuluu lastenkirjallisuuden rakastetuimpiin klassikoihin. Kirjasarjan ensimmäinen osa esittelee hyvin porvarillisesti elävän Pankin perheen. Millaisena teos näyttäytyy lähes 90 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen?

Donna Tartt – Jumalat juhlivat öisin

Jos Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin -romaania pitäisi kuvata mahdollisimman lyhyesti, voisi sanoa sen olevan oivallinen noin 1980-luvun puoliväliin sijoittuvaksi salapoliisiromaanin ja murhamysteerin risteytys. Se on kuitenkin myös paljon muuta.

Eduard Uspenski – Takuumiehet

Eduard Uspenski on monelle tuttu lastenkirjastaan Fedja-setä, kissa ja koira. Luettuani teoksen viime vuoden puolella minuun teki suuren vaikutuksen sekä teosten naivistinen kuvitus että Uspenskin kyky maalata yksinkertaisilla ja suorastaan arkisilla elementeillä kaikenikäisiä puhutteleva satu. Takuumiehissä toimivaksi todettu tyyli jatkuu. Teos on julkaistu venäjäksi ensimmäisen kerran 1975 ja suomennettu muutama vuosi myöhemmin. Martti Anhava tekee…

Svetlana Aleksijevitš – Sodalla ei ole naisen kasvoja

Svetlana Aleksijevitšin romaani Sodalla ei ole naisen kasvoja rakentuu yli 800 toiseen maailmansotaan osallistuneen naisveteraanin muistelmien varaan. Mikä on sen merkitys kuvalle naisista sodassa ja mitä muistihistorialla on annettavaa käsityksellemme historiasta?

Kuka oikein on Myyrä? – eli huomioita joistain Myyrä-kirjoista

En ole sitten oman lapsuuteni palannut Myyrä-kirjoihin, mutta nyt lapsuudenkodissa vieraillessa kirjahyllyyn vieriviereen ahdetut selkämykset kiinnittivät mielenkiinnon. Miksi juuri Myyrä kuuluu hahmoihin, joista minulla on lapsuudestani hyvin lämpimiä muistoja? Vastaus tähän kysymykseen ei avautunut herkästi. Niinpä pyrin selvittämään, kuka Myyrä edes on. Prahassa Myyrä-tuotteet kuulema elävät ja voivat hyvin. Entisen neuvostolaisen kansainliiton aikaisessa Tšekkoslovakiassa kehitetty…

Kia Walli – Avokadopastaa

Sailin arki pyörii sisustusalan kivijalkaliikkeen pyörittämisen ja lapsista huolehtimisen välistä looppia. Joka toinen viikko ex-miehellä on lapsiviikonloppu ja silloin Saili laittautuu treffeille netissä tapaamiensa miesten kanssa. Avokadopasta on Kia Walli -nimimerkillä julkaistuista teoksista ensimmäinen.

Jean-Christophe Rufin – Globalia

Globalia on tulevaisuuteen sijoittuva science fiction -eepos. Kaupungit ja infrastruktuuri on rakennettu megalomaanisten lasikupolien alle. Jokaisella on yhtäläiset kansalaisoikeudet teoksen nimikkovaltio Globaliassa ja demokratia on täydellisesti toteutunut. Terrorismin uhka kuitenkin häilyy ilmassa: kupolien ulkopuolella on villi ja lainsuojaton maailma, jossa tahdotaan häiritä utopiaa keinolla millä hyvänsä.

Kirjavuodet 2011-2019

Vuosikymmenen vaihtuessa on hyvä katsella vähän taaksepäin ja fiilistellä, millaisia kirjallisia seikkailuja sitä onkaan tullut tehtyä. Olen pitkään haaveillut, että laadin nk. luetun kirjallisuuden maailmankartan.

Ristkari, Suni & Tyni – Sukupuolena ihminen

Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja valokuvaaja Vesa Tynin teos Sukupuolena ihminen pyrkii tarjoamaan kattavan tietopaketin sukupuolen moninaisuudesta etenkin nuorille lukijoille. Transsukupuolisten lisäksi teoksessa ääneen pääsevät myös sukupuolettomiksi itsensä kokevat sekä muunsukupuoliset.

Neil Gaiman – Tähtisumua

Tähtisumua kuuluu ehdottomasti niihin Gaimanin kirjoihin, jotka jakavat mielipiteitä ja varsin yllättävällä saralla. Elokuvaversionnin ja romaanin paremmuus suhteessa toisiinsa aiheuttaa ilmeisesti voimakastakin kahtiajakoa muuten Gaimanin tuotannosta pitävien kesken.

Enrico Gnaulati – Back to Normal

Teoksen pääidea rakentuukin sen ympärille, miksi lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ja kognitiivisten poikkeavuuksien diagnoosit ovat määrällisesti suorastaan räjähtäneet viime vuosikymmeninä. Gnaulati rakentaa teoksen yli 25 vuoden psykologin uransa ja lukuisten tutkimusjulkaisujen pohjalle.

Judith Merril – That Only A Mother

Judith Merrilin That Only A Mother on lyhyt 18-sivuinen tieteisnovelli, joka on alunperin julkaistu vuonna 1948. Se sijoittuu kirjoitusaikansa läheiseen tulevaisuuteen 1950-luvulle. Hirasawan ja Nagasakin ydinpommi-iskut on koettu, mutta maailma on jatkanut sotimistaan – tai kenties aloittanut uuden maailmansodan.

Marcus Aurelius – Itselleni: Keisarin mietteitä elämästä

Marcus Aureliuksen vuosien 170-180 aikana kirjoittamien tekstien kokoelmaa kutsutaan yleensä suomeksi nimellä Itselleni. Se on stoalaisen elämänfilosofian keskeisiä teoksia vielä lähes kaksi vuosi tuhatta myöhemminkin, osittain laajan säilyneen sisältönsä ansiosta.

Risto Isomäki – Herääminen

Risto Isomäen tieteisromaani Herääminen leikittelee tulevaisuudella, jossa ilmastonmuutos on karannut käsistä. Negatiiviset toisiaan vahvistavat kytkennät kiihdyttävät prosessia ja tiedeyhteisön varoituksia on kuunneltu, mutteivät ne ole herättäneet poliittisia toimijoita. Miten nopeasti me kaikki lopulta sopeuduimmekaan siihen, mitä oli tapahtumassa, ajatteli Irina. Emme yrittäneet vakavissamme estää muutosta, vaan pyrimme ainoastaan mukautumaan muuttuneisiin olosuhteisiin.s. 100 Keskeisimpiin henkilöihin kuuluu…

Waris Dirie – Aavikon kukka

Kuulin tylsän terän äänen, kun se sahasi ihossani edestakaisin. Kun muistelen sitä, tuntuu mahdottomalta uskoa, että se tapahtui minulle. Ihan kuin puhuisin jostakusta toisesta.s. 58 Waris Dirien elämänkertatarina on epätodennäköisyyksien summa. Dirie syntyi somalialaiseen paimentolaisperheeseen ja päätyy lopulta huippumallin uran kautta YK:n erityislähettilääksi. Lapsuuden ja nuoruuden liikkuva elämäntapa Somalian aavikkoisella seudulla oli vaativa. Perhe elätti…

Pirjo Hassinen – Parit

Pirjo Hassisen Parit on kolmen päähenkilön ympärille kietoutuva sukusaaga. Tarina alkaa 1930-luvulta Leena Tuovisen muuttaessa äitinsä sairastuttua sukulaisten luo Jyväskylään. Hänen vaiheitaan seuraa 1980-luvulla sukuun naineen Tarjan kertomus. Lopulta kirja esittelee Marko Tuhkasen, 2000-luvulta. Kirjan teksti on parhaimmillaan ja soljuvimmillaan alkukolmanneksella. Jokaisen päähenkilön tarina kietoutuu kasvavaan ja muuttuvaan Jyväskylään, joka on kuvattu valloittavimmin juuri Leenan…

Vuoden 2018 ja 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnot jaettiin – voittajina kaksi eurooppalaista

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon jakava komitea on ollut melkoisessa myllytyksessä viime vuosina. Sisäisten konfliktien takia palkinto jopa jätettiin jakamatta viime vuonna. Tänään 10.10. kuitenkin Ruotsin akatemian sihteeri asteli Tukholman pörssitalon portailla pidettyyn lehdistötilaisuuteen ja esitteli viime vuoden jakamatta jääneen palkinnon voittajan sekä tämän vuoden palkinnonsaajan. Vuoden 2018 tunnustus meni Olga Tokarczukille. Kirjallisuuden Nobelin vuosimallia 2019 puolestaan sai…

William Golding – Kärpästen herra

Ihminen on aina pohjimmiltaan paha.Tämä on pääteesi William Goldingin Nobel-palkitussa romaanissa Kärpästen herra. Robinson Crusoen kertomuksia lapsilleen lukenut (s. 266, loppusaate) Golding ei pitänyt teoksen ideaa jalosta villistä ja hyvästä ihmisluonnosta realistisena. Alunperin vuonna 1954 julkaistussa Kärpästen herrassa Golding esittää kuvaelman autiolle saarelle hätälaskun tehneestä koulupoikien joukosta. Nämä nuoret säädylliset englantilaiset muodostavat oman ulkoisten rajoitusten…

E. M. Forster – The Machine Stops

Pian teollisen vallankumouksen jälkeen syntynsä saanut E. M. Forsterin novelli The Machine Stops maalaa tulevaisuuden, jossa ihmiset elävät fyysisesti erakoituneina ja reaalimaailmasta irtaantuneina. Maapallon biosfääri on käynyt ihmisolennolle elinkelvottomaksi. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkien tiedostavalle asetelma tuntuu jopa ajankohtaisemmalta kuin julkaisuvuonna 1909. ”There will come a generation that had got beyond facts, beyond impressions, a generation absolutely…

Satu Hassi – Mannerheim-solki ja punalippu

Muistelmateokset ovat haastava kirjallisuudenlaji sikäli, että oman elämänsä kuratointi vaatii tehokasta itsereflektiota. Satu Hassin Mannerheim-solki ja punalippu on politiikon elämänkerraksi poikkeuksellisen tuntuinen. Se kertoo tarinan hänen lapsuudestaan aina aikuisiälle, vuoteen 1985 – jolloin hän viimein irroittautui aiemmasta poliittisesta ideologiastaan ja siirtyi mukaan Vihreisiin. Takakannen lyhyt kuvaus sanookin ytimekkäästi: Suorasukainen kuvaus taistolaisnuoruudesta ja siitä irtautumisesta. Mannerheim-solki…

Joris Luyendijk – Rahan ruhtinaat

Vuoden 2008 rahoituskriisi on taustalla menestyselokuvassa The Big Short (2015). Alunperin juuri tämä leffa sai itsenikin kiinnostumaan siinä määrin, että ahmin aiheesta dokumentteja toisensa perään, mainittavimpina The China Hustle (2017) ja Saving Capitalism (2017). En kuitenkaan kokenut, että CDO-johdannaisten ja pankkikeinottelun maailma olisi vielä kovinkaan syvällisesti auennut tämän ristiretken myötä. Tai että aiheesta olisi saanut…

David Jonstad – Sivilisaation loppu

David Jonstad esittää teoksessaan Sivilisaation loppu raflaavin case-esimerkein, kuinka suuret sivilisaatiot ovat romahtaneet ja miksi tämä kohtalo on väistämätön myös omalle globalisoituneelle yhteiskunnallemme. Romahdukset harvoin ovat olleet apokalyptisista ulkoisista olosuhteista johtuvia, vaikka taudit ja sodat ovat voineetkin antaa sysäyksen lopulliseen romahtamiseen. Itse romahduksen prosessin Jonstad päättelee usein olevan hidas, ylisukupolvinen tapahtuma, jota aikalaisten on vaikea…