Ristkari, Suni & Tyni – Sukupuolena ihminen

Miksi meitä kiinnostaa niin paljon, minkälaiset genitaalit muilla ihmisillä on? Miksi juuri genitaalit määrittävät sukupuolen ja miksi se on yksinkertaistavaa?

yksi haastatelluista (1,1)

Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja valokuvaaja Vesa Tynin teos Sukupuolena ihminen pyrkii tarjoamaan kattavan tietopaketin sukupuolen moninaisuudesta etenkin nuorille lukijoille. Se on julkaistu alunperin kovakantisena teoksena voitettuaan Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan.

Kirja antaa äänen kymmenelle haastatellulle. Transsukupuolisten lisäksi teoksessa ääneen pääsevät myös sukupuolettomiksi itsensä kokevat sekä muunsukupuoliset, mikä oli virkistävää vaihtelua. Sukupuolivähemmistöistä kun usein esitetään vain binäärisen sukupuolikokemuksen allekirjoittavia transihmisiä.

Mielenkiintoisesti tämäkin klassinen valinta saa teoksessa taustoituksen. Kirjassa käsitellään niin sukupuolenkorjausprosessia, sukupuolivähemmistöjen ja aktivismin historiaa sekä yhteiskunnallisia muutosvoimia niin asenteiden kuin juridiikan taustalla.

Teoksen vahvinta antia ovat Tynin valokuvat haastatelluista sukupuolivähemmistöjen edustajista. Kuvat ovat osa kiertävää valokuvanäyttelyä, jolla on kirjan kanssa sama nimi. Kuvien tarkoitus mitä ilmeisimmin on tuoda katsojaa lähemmäksi, miten ihminen voi ilmaista identiteettiään ja miten sukupuolikokemusta voi ulkoisesti ilmentää. Kirjaan valitut kuvat ovat eläviä ja selkeästi otettu läheisessä yhteistyössä kuvattavien kanssa.

Heikointa teoksessa on sen pituuteen nähden huomattava toisto ja raskas rakenne. Haastattelut ovat kevyttä ja miellyttävää luettavaa. Itse luin teoksen e-kirjana, joten fyysisen teoksen taitosta en osaa sanoa, mutta ainakin tässä formaatissa informatiivisimmat osat olivat turhankin tiivistä luettavaa.

Kirjan lopussa on laaja lähteistö sekä kirjan taustoitukseen käytetyistä lähteistä että elokuvista ja kirjoista, joista aiheesta voi löytää lisätietoa. Transsukupuolisuutta ja sukupuolivähemmistöjä käsitellyt elokuvat on järjestetty julkaisujärjestykseen, mikä on mielestäni oivaltava tapa esittää kuvausten muuttumista ajan myötä.

Teos toiminee varmasti parhaiten nuorelle lukijalle tai muulle aiheesta kiinnostuneelle, jolla ei ole aiheesta ennestään paljoa tietoa. Itselle taustoituksista ei tullut paljoakaan uutta tietoa, joten siksikin haastattelut tuntuivat olevan kirjan parasta tarjottavaa.

Maiju Ristkari, Nina Suni, Vesa Tyni (valokuvaaja): Sukupuolena ihminen
240 s., e-kirja
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s