Kreetta Onkeli – Beige: Eroottinen kesä Helsingissä

Naistenviikkohaasteen (18.-24.7.2020) nimissä luettu teos. Valitsin haasteeseen vailla ennakkotietoja kirjaston hyllystä lyhyitä, suomalaisten naiskirjailijoiden kirjoittamia proosateoksia.

Tahdoin viedä tilaa hyvin vähän. Mieluiten en ollenkaan. Paitsi syötävä, myös mielipiteet suurensivat sanojaa. Yksi järkkymätön kannanotto vei olohuoneesta puolet.

s. 13

Ylioppilas Vappu aikoo kääntää Helsinkiin muuton myötä elämänsä uudeksi. Pieni ja kuoleva itäsuomalainen kunta Pielisen rannalla jää taakse, kun c:n paperit on saatu ja kotitalo purettu huonokuntoisuuttaan.

Kreetta Onkelin Beige-romaanilla on jännittävänoloinen alaotsikko: Eroottinen kesä Helsingissä. Jokainen mies herättää Vapussa seksuaalisia fantasioita, joista ei puutu roisiutta ja merkillisiä yksityiskohtia. Hiljalleen todellisuus alkaa vaikuttaa aivan toisenlaiselta.

Vapun omakuvaa määrittävät muiden katseet, todelliset tai kuvitellut. Hän on piinallisen tietoinen omasta lihavuudestaan ja yrittää olla väritön ja hajuton, ettei kesätyöpaikalla katsota kieroon. Teoksen nimi on samalla toistuva motiivi, joka toistuu niin kuvailussa kuin lopulta Vapun sisäisten kokemustenkin tasolla. Beige ei ole oikeastaan edes kunnollinen väri, se ei herätä ajatuksia tai synnytä muistoja.

Kesätyöpaikka kirjaston sivukonttorissa ja yksiö Helsingin keskustassa ovat aluksi fantasioiden näyttämö. Sivukonttoriin kuuluisi ilmestyä Vappua kiivaasti metsästänyt teekkari, joka oli pidellyt häntä kädestä abiristeilyllä. Todellisuudessa kosketus oli vain vahingossa tapahtunut hipaisu, mutta Vapun mielessä siitä tulee lupaus riettaasta rakkaussuhteesta.

On helppo nähdä Vapun tarina kertomuksena sekä syvää yksinäisyyttä ja kuulumattomuuden tunnetta kokevan nuoren eskapististen haaveiden murtumisesta että kuvauksena jonkinlaisesta pakko-oireisuudesta.

Todellisuuden ja kuvitellun rajat menevät toistuvasti rikki ja mitä pidemmälle romaani etenee, sitä vaikeampi on tehdä selkoa siitä, mikä on Vapun tulkintaa ja mikä objektiivisesti tapahtunutta. Todellisuuden hämärtymisestä tulee vähän mieleen Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa ja Sofi Oksasen Baby Jane. Kyseisistä teoksista paljon pitäneille tämä on vilpitön suositus tutustua Beigeen, mutta (näennäisten tai tosiasiallisten) yhteneväisyyksien takia en itse lämmennyt.

Kreetta Onkeli: Beige: Eroottinen kesä Helsingissä
127 s., kovakantinen
Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2005

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s