Riikka Takala – Ole hyvä

Naistenviikkohaasteen (18.-24.7.2020) nimissä luettu teos. Valitsin haasteeseen vailla ennakkotietoja kirjaston hyllystä lyhyitä, suomalaisten naiskirjailijoiden kirjoittamia proosateoksia.

”- mutta minä en ainakaan suostu elämään maailmassa, jossa vain rikkaat ovat hyviä. Koska minä tahtoisin, koska minussa on niin paljon hyvää tahtoa, minä haluaisin oikeastaan ostaa vitun.”

s. 9-10

Kolmen naisen ystävyyden ja työttömyyden ympärille rakentuva Riikka Takalan romaani Ole hyvä on häkeltävä kokoelma osattomuuden ja maailmanpelastamisen tuskan tunteita. Neljänkymmenen pinnassa olevat ystävykset Aava, Viola ja Elli ovat kaikki jääneet työelämän ulkopuolelle.

Aavan gradu on jäänyt kesken yli 10 vuotta sitten ja vaihtunut harjoittelupaikan esimieheen, Ralfin, jonka laukunpakkaamista ja taidehistoriallisia tuliaisia ikkunalaudoilla Aava seuraa sivusta, vaikka hänenkin piti olla joskus oikea tutkija.

Viola paisuu, mutta ei saa lasta, kun ei ole miestäkään eikä rahaa hedelmöityshoitoihin. Ja mitä hänelle edes sanottaisiin klinikalla tai adoptiota valvovien viranomaisten puolelta, kun hän oikeastaan tekee vieläkin nuorille naisille tarkoitettuja sijaisuuksia ja tuntee olevansa elämästään hallinnassa vain kerätessään rahaa vielä puutteenalaisemmille.

Ellin parisuhdeväkivallan kokemukset ovat muuttuneet muotoon onnettomuus ja hän näkee vankilasta vapautumassa olevan aviomiehensä joka paikassa. Hänen täytyisi olla vielä kurjempi, että hän varmasti saa tyttärelleen ja itselleen kaupungin vuokra-asunnon.

Jos jokin auttaa kohtaamaan oman kehon, työttömyyden tuoman turvattomuuden ja taloudelliset haasteet, se on viikottainen tanssitunti. Suurenmoinen tanssinopettaja Florence ansaitsee Violan mielestä ystävysten avun. Viola saa Aavan ja Ellin uskomaan, että heidän tehtävänsä on ostaa Florencelle ympärileikkauksen korjaava leikkaus.

Hyvillä aikeilla ei kuitenkaan saa työpaikkaa edes maailmassa, missä opetetaan, että kyllä työtä tekevälle löytyy. Ja vaikka ystävysten suunnitelma voi olla jalo, joskus täytyy ensin avata silmät sille, miten voisi parantaa omaa osaansa ennen kuin voi korjata kaikkien muiden elämän. Jos nämä edes apua haluavat.

Takalan teksti soljuu, teos on helppo kahlata parissa tunnissa ja silti se jää takaraivoon kaihertamaan. Ole hyvä on kutkuttava kuvaus akateemisesta työttömyydestä ja omien ongelmien ulkoistamisesta ja myös siitä, miltä tuntuu, kun itse joutuukin ottamaan apua vastaan, vaikkei niin pitänyt aiemman elämän suunnitelmissa käydä.

Riikka Takala: Ole hyvä
160 s., kovakantinen
Atena Kustannus Oy, 2014

2 vastausta artikkeliin “Riikka Takala – Ole hyvä

  1. Kiitos osallistumisestasi naistenviikon haasteeseen!

    Ja on hienoa, että ”vanhat” kirjat kiertävät luettavana, sillä kirjan elämä tuntuu nykyisin lyhyeltä – niin että 2014 ilmestynyt kirja on jo ”vanha”. En ole lukenut Takalan kirjaa (eikä kirjailija oli tietääkseni minulle sukua), mutta sait kiinnostumaan kirjasta. Mainiota!

    Tykkää

    1. Haasteen teosten valintatapanikin varmaan vähän vaikutti, miten tuoreita tuli poimittua. Ikänsä puolestahan 2014 julkaistu teos voisi ihan hyvin olla kirjaston poistoissakin, se se vasta hurjalta tuntuu. Toivottavasti nautit Takalasta, jos se päädyt lukemaan!

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s