Kovaksi keitettyjä ihmekertomuksia – lyhytarvioita joistain Marvelin sarjakuvista

Kevään muiden kiireiden ja stressien aikana perinteisen kaunokirjallisuuden lukeminen on jäänyt vähemmälle. Onneksi tyhjiötä ovat tulleet täyttämään supersankarisarjakuvat.

Poikkeuksellisesti annan teoksille myös arvosanan: yhdestä viiteen maalitaulusymbolia riippuen siitä, kuinka svengaavia ne mielestäni olivat. Mitä enemmän maalitauluja, siitä parempi sarjis.

Kuvia saa suuremmaksi klikkaamalla!

Extremis

Ansioituneen käsikirjoittajan Warren Ellisin Extremis-sarjakuva on vaikuttanut myös Marvelin elokuvamaailmaan, sillä se on merkittävä innoittaja Iron Man 3 -leffalle. Kyseessä on kuitenkin omilla jaloillaan seisova sarjakuvateos, joka ei vaadi pohjustuksekseen elokuvia tai muita sarjiksia.

Rautamies Tony Stark pesee edelleen imagoaan asesuunnittelijan menneisyydestään. Entisen tuttavan Maya Hansenin ottaessa kiireellisesti yhteyttä Hansenin työpaikalta kadonneen bioteknologisen innovaation löytämiseksi, Tony joutuu punnitsemaan, kuinka pitkälle hän valmis menemään yhteisen hyvän takia.

Ellis on pistänyt parastaan dialogiin. Tonyn moraalit ovat selkeästi vielä muotoutumassa käytännön tasolla, mutta huumori on jo taattua Starkia. Adi Granovin kuvitus tuntui alkuun melko kumiselta. Tarina kuitenkin vie mennessään.

Tuomio: 🎯🎯🎯🎯

Ellis, Warren (käsikirjoitus) & Granov, Adi (kuvitus): Rautamies – Extremis
144 s., kovakantinen
Egmont Kustannus, 2013
Suomentanut: Petri Silas, englanninkielinen alkuteos: Iron Man #1-6 (2006)

Loputon sota

Warren Ellisin Kostajat: Loputon sota on melko tyypillinen supersankariseikkailu, mutta se on silti ihan hauska välipala luettavaksi. Mike McKonen taide on itselleni mieluisampaa kuin Extremiksen kuvittajan Adi Granovin ja taistelukohtaukset on toteutettu elävästi.

Sekä viikinkijumala Thorin että Kapteeni Amerikkana tunnetun Steve Rogersin menneisyydestä nousee yhdistynyt uhka, jota Kostajat lähtevät torjumaan. Myytillinen olento Asgårdista on sotkeutunut jotenkin Steven toisessa maailmansodassa näkemään teknologiaan ja tilanne on sekä poliittisesti arka että uhkaa siviiliväestöä niin Lähi-Idässä kuin New Yorkissakin.

Sarjiksen isoimmat ongelmat liittyvät hahmojen käsikirjoittamiseen. Tony ja Logan (eli Wolverine) ovat luultavasti onnistuneimpia – myös humoristisesti. Ainoa, joka tuntuu olevan Kostajissa vapaaehtoisesti mukana, on Steve, jonka ryhmähengen nostattamista tavoittelevat puheet tuntuvat melko sieluttomilta. Haukansilmä (Hawkeye alias Clint Barton) on porukan typerys, johon kukaan ei tunnu luottavan. Musta Leski (Blackwidow tai Natasha Romanov) ja Kapteeni Ihme (Captain Marvel, Carol Danvers) ovat mukana lähinnä väheksyäkseen muita. Thor on jostain syystä typerryttävän pökkelö ja Bruce Banner on sekä pateettinen että jostain syystä kaikkien tahojen hyväksikäytettävissä.

Tuomio: 🎯🎯

Ellis, Warren (käsikirjoitus) & McKone, Mike (kuvitus) & Keith, Jason (värit): Kostajat – Loputon sota
120 s., kovakantinen
Egmont Kustannus, 2013
Suomentanut: Antti Koivumäki, englanninkielinen alkuteos: Avengers – Endless Wartime (2013)

San Fransiscon epäjumala

Extremis-bioteknologialla itsensä aluksi hyvien päämäärien takia varustanut Tony Stark on surkeiden sattumusten kautta korruptoitunut pahantahtoiseksi tyrantiksi tahtomattaan. Annettuaan ilmaisen maistiaisen San Fransiscon asukkaille parannellusta Extremiksestä Tony tekee siitä maksullisen eikä välitä siitä, mitä epätoivoiset massat ovat valmiita tekemään saadakseen parannellun ulkonäkönsä ja terveytensä takaisin.

Tom Taylorin esittelemä Tony Stark on häikäilemätön hedonisti ja kapitalisti, joka ei tunnu erityisemmin välittävän mistään muusta kuin voitontavoittelusta ja yritysimperiuminsa laajentamisesta. Vastavoimaksi nousee Daredevil, New Yorkin Hell’s Kitchenin kovaksi keittämä antisankari, joka näkee punaista todistaessaan Starkin kontrolloivan yhä enemmän sanfranciscolaisten elämää.

Ainoa miinus tulee siitä, ettei Tonyn mieltyminen teini-ikäiseen mutanttipahikseen jotenkin isällisen suojelevasti tee hirveästi järkeä hänen välinpitämättömän hahmonsa kannalta. Yildiray Cinarin kuvitus on ensiluokkaista ja Tony Stark on julkeampi kuin varmaan missään muussa sarjakuvaesityksessä ikinä aiemmin. Pidän myös tarinan loppuratkaisusta ja siitä, että Pepper Pottsille on annettu sarjiksessa juonellisestikin iso rooli.

Tuomio: 🎯🎯🎯🎯🎯

Taylor, Tom (käsikirjoitus) & Cinar, Yildiray (kuvitus): Superior Iron Man #1-5
209 s., e-kirja
Marvel Comics, 2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s