Karl Pilkington – An Idiot Abroad

Kymmenisen vuotta sitten Ricky Gervais ja Stephen Merchant keksivät lähettää The Ricky Gervais Showsta tutuksi tulleen Karl Pilkingtonin avartamaan ymmärrystään maailmasta. Matkakohteiksi valikoituvat maailman 7 ihmettä, saahan jokaiseen matkaamisen tehtyä pakettimatkojen sijasta hyvin epämukavastikin.

I think we’ve got to expose him to some of the most mind-blowing degradation that we can. And that’ll be funny. Nothing is funnier than Karl in a corner being poked by a stick.

Ricky Gervais, s. 5

Epämukavuutta Gervais ja Merchant yhdessä Sky-televisioyhtiön kustannuksella Pilkingtonille tarjoilevatkin. Majoituspaikat pyritään valitsemaan niiden karseuden perusteella, aktiviteeteiksi kelpaavat parhaiten ne, joita Karl muissa olosuhteissa välttelisi kaiken neuvoin. Kovin neuvokkaana eivät Gervais ja Merchant ystäväänsä pidäkään.

Teoksen opetuksena voisi ehkä ajatellakin olevan, että uunouttaan ei kannata noille tovereille näyttää jollei halua loppuelämäänsä nauttia idiootiksi nimittelystä. Toisin sanoen, Ricky ja Stephen eivät ole kovin mukavia ihmisiä.

Rickyn ja Stephenin järjestämään ohjelmaan kuuluu niin kamelilla ratsastamista, salsatanssia, ötököiden syömistä kuin ennustamistakin. Machu Picchulle kuljetaan syttymisaralla vesitasolla ja nukkumispaikkana on hyönteisiä kuhiseva viidakko. Teoksen huvittavuus syntyy lähinnä siitä, että päiväkirjamerkinnöistä huokuu kuva ihmisestä, joka on tyytyväisimmillään kotisohvalla syöden samoja aterioita viikosta toiseen ja käyttäessään tuttua wc:tä.

Matkakertomuksensa edetessä Karl ei kyllä kovasti anna aihetta pitää häntä suurena maailmanmiehenä. Hän kyselee lakkaamatta brasilialaiselta oppaaltaan, onko tämä homoseksuaali, vaikkei mies halua vastata. Ja esittää teorioitaan siitä, miten aasialaiset vanhenevat huonosti kuin persikat.

Taj Mahalin ympäristö ei tehnyt vaikutusta Karliin.

Pilkington myös ilmeisesti kuvittelee olevansa jonkinlainen rustiikkinen Michael Palin, koska viittauksia monelle Monty Pythonista tuttuun herraan ja hänen matkailuohjelmiinsa on teoksessa ainakin 4.

An Idiot Abroad on nopealukuista ja muutamia nauruja irrottelevaa kesälukemista, mutta tuskin matkakirjojen aatelia. Sen myyntimenestys perustuneen sarjan vanavenessä julkaisemiseen ja Pilkingtonin moukkamaiseen itseilmaisuun.

Karl Pilkington: An Idiot Abroad
225 s., pehmeäkantinen
Canongate Books, 2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s