Hermansson & Ryberg – Karhu sotilaana

Toisessa maailmansodassa tapahtui ymmärrettävästi kaikenlaista enemmän tai vähemmän kiehtovaa, josta kaikki ei ole saanut samanlaista painoarvoa kuin jotkin toiset sattumukset. Hitlerin ja hänen lähipiirinsä vaiheista elokuvat ja kirjallisuus kertovat paljon, samoin Churchillistä, Rooseveltistä ja monista muista etenkin länsimaalaisista johtajista. Vaikka viime vuosikymmeninä painoarvoa on annettu myös kertomuksille Neuvostoliiton sodan aikaisista vaiheista, monen maan tai jopa maanosan koettelemukset ovat jääneet vähemmälle.

Niclas Hermansson ja Peter Ryberg esittelevät teoksessaan Karhu sotilaana ja muita tuntemattomia tosiasioita toisesta maailmansodasta niin suuruudenhulluuden vaivaamia suunnitelmia kuin erikoisia eläimiä, keksintöjä kuin ihmiskohtaloitakin. Esiin nostetaan Japanin ja Kiinan suuret tappiot, Manilan perusteellinen hävitys ja joitain juttuja talvisodastakin.

Kirjaa kuitenkin vaivaa perusteellisesti Valittuja Paloja muistuttava, suorastaan pakinoiva tai anekdontillinen tyyli. Teoksen vajaassa kolmessa sadassa sivussa ei toki voida käydä perinpohjaisesti läpi kaikkea, mutta sivellin on turhankin laaja. Kertomusten pituus on kategorisesti 1-4 sivua ja ne on hyvin luettavissa erillisinä, lähinnä vain toinen maailmansota teemana on yhdistävä tekijä.

Tämän takia teoksen tyylikään ei kummemmin vetoa itseeni. Yksittäisiä juttuja jaksaa lukea vain oman aikansa ja kirja olisikin toiminut ehkä paremmin jonkin julkaisun tekstisarjana kuin tietoteoksena. Lukutapanikin saattoi toki olla armoton, luin teoksen muutaman päivän aikana, vaikka se toimisi ehkä silloin tällöin selailtuna kuriositeettina paremmin. Sangen poikkeuksellisesti suosittelenkin teosta joko wc-käynneille tai muuhun lyhytkestoiseen lueskeluun. Todelliselle II MS -intoilijalle teos ei myöskään luultavasti tarjoa niin paljon uutta tietoa kuin esipuhe antaa ymmärtää.

Niclas Hermansson & Peter Ryberg: Karhu sotilaana ja muita tuntemattomia tosiasioita toisesta maailmansodasta
274 s., kovakantinen
Atena Kustannus Oy, 2018 (1. painos)
Suomentanut: Anu Koivunen
Alkuteos: Okända fakta om andra världskriget (2018)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s