Judith Merril – That Only A Mother

Tänä vuonna olen yrittänyt lukea aiempaa enemmän science fictionia: mikä on toki näkynyt blogissakin. Tilaisuuden tullessa olen valinnut englanninkielisiä tekstejä. Ilahduinkin kovin törmättyäni Spektaakkeliyhteiskunta-blogissa uuteen novellisuositukseen.

Judith Merrilin That Only A Mother on lyhyt 18-sivuinen tieteisnovelli, joka on alunperin julkaistu vuonna 1948. Se sijoittuu kirjoitusaikansa läheiseen tulevaisuuteen 1950-luvulle. Hirasawan ja Nagasakin ydinpommi-iskut on koettu, mutta maailma on jatkanut sotimistaan – tai kenties aloittanut uuden maailmansodan.

Päähenkilönä on Margaret Marvell, joka on toimistotyöntekijä hallituksen virastossa. Hänen aviomiehensä, jolle hän odottaa lasta, on joutunut sotateollisuuden tehtäviin kauas kotoa. Tarina kerrotaan sekä Margaretin näkökulmaa seuraten että esittämällä Margaretin ja Hankin kirjeenvaihtoa.

Kuten monissa muissakin loistavissa tieteisteoksissa, tässäkin on mukana kauhuelementtejä. Margaretin näkökulma tuntuu tekstin edetessä yhä rajoittuneemmalta. Jossain odottaa väistämättä käänne. Vaikka uhkan kokemus kasvoi sivu sivulta, en lukijana olisi voinut olla yllättyneempi – tai jopa järkyttynyt – tekstin lopusta.

Tekstiä voisi lukea myös jonkinlaisen psykologisten linssien läpi. Ainakin sellaista pohdintaa se jälkeenpäin herätti. Samoin historiallinen tausta on mielenkiintoinen: harvoin sitä kylmän sodan jälkeen syntyneenä muistaa, miten käsinkosketeltavaa pelkoa ja ahdistusta se on aiheuttanut yhteiskunnallisella tasolla. Aikansa tieteis- ja kauhukirjallisuus aina jossain määrin heijastelee julkaisuaikansa omia pelkoja ja hirviöitä.

That Only A Mother synnytti halun lukea tulevaisuudessakin Judith Merrilin novelleja. Harmittavasti suomeksi häneltä ei ole toistaiseksi käännetty mitään. Ehkä tässä olisi paikka jollekin kääntäjäopiskelijalle? Myöskin englanninkielinen saatavuus vaikuttaa haastavalta.

Judith Merril: That Only A Mother
18 sivua
ei suomennettu, englanninkielinen
Alkuperäinen julkaisu vuonna 1948 Astounding Science Fiction -lehdessä

Otsikkokuvan lähde: US Nuclear Regulatory Commision, 2014, kuvaa on rajattu tässä käyttäessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s