2 vuotta (kirja)bloggaamista!

Juhlapäivää juhlistin totta kai kahvilla, kekseillä ja kirjastokäynnillä.

Blogille tuli tänään kaksi vuotta olemassaoloa täyteen, joten ajattelin noteerata tapausta ihan omassa postauksessaan.

Kahteen vuoteen on mahtunut hiljaisempia kuin aktiivisempiakin jaksoja. Yleisenä tavoitteena on kuitenkin julkaista vähintään yksi kirjoitus kuukaudessa. Toistaiseksi postauksia on julkaistu kaiken kaikkiaan 81.

Näyttökertoja koko kahden vuoden aikana on reilu 1700 ja kävijöitä reilu tuhat. Tasaista kasvua on havaittavissa, mutta pienissä numeroissa edelleen pyöritään – eikä se kummemmin harmita. Itselleenhän tätä pitkälti on raapusteltu. Harvassa harrastuksessa on jatkuvasti yleisöä ympärillä eikä kirjoittaminen (saati lukeminen!) siitä usein poikkea, vaikka alusta olisi periaatteessa kuinka julkinen tahansa. Hassulta se kieltämättä tuntuu, että joskus vuosien 2011-2012 kieppeillä pitämäni kirjablogi oli huomattavasti luetumpi, vaikka silloin itse vielä olin yläasteella. Ehkä se kertoo jotain myös kirjablogien suosion vähentyneen? Mene ja tiedä.

Tämän blogin aiheet ovat vaihdelleet niin kirja- ja elokuva-arvosteluista jopa yhteen mielipidekirjoitukseen (aiheenaan edesmennyt ympäristöaktivisti Pentti Linkola). Hieman yllättävästi kaikkein luetuin postaus on ollut kuukaudesta toiseen arvosteluni Rauni Mollbergin elokuvasta Milka. Hyvänä kakkosena tilastoissa on seurannut Mollbergin Maa on syntinen laulu -elokuvasta raapustamani teksti.

Tietyt kirja-arvostelut ovat kävijätilastoissa nostaneet päätään myös sellaisina ajanjaksoina, että voi hyvin olettaa niitä vilkuilevan opiskelijoiden, joilla puskevat päälle kouluun kirjoitettavien kirja-arvioiden tai vastaavien tehtävien palautuspäivät. Ilmiö on tunnistettu kirjablogeissa jo pitkään. Vuonna 2012 parikymmentä bloggaajaa jopa julkaisi vääristeltyjä arvosteluja yhteisen tempauksen merkeissä. Toisaalta voi olla ihan mielekästäkin lukea muidenkin mielipiteitä kirjoista laajentaakseen ajatteluaan, mutta suora plagiointi on ainakin oppimisen kannalta ongelmallista… Etenkin arvostelu William Goldingin Kärpästen Herrasta on ollut tällainen, usein syys-marraskuussa ja helmi-huhtikuussa lukukertoja kerännyt teksti.

Vuoden 2020 alussa tein postauksen, jossa asetin maailmankartalle lukemiani tekstejä vuosilta 2011-2019. Samaan henkeen väsäsin nyt blogiin asti tänä kahtena vuotena päätyneistä kirja-arvosteluista maailmankartan kirjoittajan synnyinmaan mukaan:

Koska blogi on laajentunut käsittelemään kirjojen lisäksi myös elokuvia ja tv-sarjoja, tein vastaavanlaisen kartan niistäkin – elokuvan alkuperämaan (tai -maiden) mukaan:

Karttojen luomiseen on käytetty täältä löytynyttä ilmaistyökalua.

Molemmista kartoista voi vetää johtopäätöksen, että aika länsimaalaispainoitteista mediaa ja kirjallisuutta tulee kulutettua. Ehkä on syytä taas muistutella itselleen, että maailma on laajempi?

Erityistä spesialisaatiota tuskin on odotettavissa jatkossakaan, mutta jos alkavista opinnoista jää riittävästi aikaa muuhunkin puuhasteluun ja lueskeluun, tavoitteena on kuitenkin pitää vähintään sama julkaisutahti kuin aiemminkin. Todennäköisesti kirja-arvostelujen painopiste menee entistä enemmän kulttuurihistorian ja historian suuntaan, mutta aika näyttää. Vuoden päästä voi taas vilkaista olkansa ylitse kulunutta blogivuotta ja todeta varmaksi mistä sitä loppujen lopuksi oikein onkaan kirjoittanut.

Yksi vastaus artikkeliiin “2 vuotta (kirja)bloggaamista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s