Gosa (2008) – kauhua eliittilukiossa

Hong-Seung Yoonin ohjaama Gosa – tai käännösnimeltään Death Bell – on korealaista kauhua puhtaimmillaan. Äkillisiä, silmille räjähtäviä säikyttelykohtauksia, verisiä kuolemia ja tietysti koulupukuja.

Elokuvan alussa tutustumme Soulissa sijaitsevan huippulukion opiskelijoihin ja keskeisimpiin opettajiin, neiti Choihin ja herra Kimiin. Tulevan kouluvierailun takia koulun johto haluaa näyttää parastaan ja opettajat määrätään kasaamaan parhaiten tasokokeissa pärjänneistä opiskelijoista luokka, jota kehtaa esitellä vaihto-oppilaillekin.

Parhaimmistoon kuuluva poika alkaa kuitenkin oirehtia sekavasti ja hänet joudutaan kiidättämään psykiatriseen hoitoon. Hänen kuolemannäyissään vaikuttaa kuitenkin olevan perää. Huippuoppilaiden ollessa ylimääräisen opiskeluviikonlopun puitteissa koulussa, heidät eristetään äkillisesti ulkomaailmasta. Puhelimet eivät enää toimi ja televisioissa alkaa näkyä uhkaava video, jossa yksi luokan tytöistä uhkaa hukkua suljettuun akvaarioon. Koulun keskusradiosta kuuluu vaatimus ratkaista kaikki esitetyt tehtävät oikein tai oppilaat kuolevat yksi kerrallaan.

Jatkuvat kauhut vievät toivon jopa opettaja Kimiltä.

Gosa ei tarjoile ratkaisuja turhan aikaiseen, vaikka tahti muuten onkin melko riuskaotteinen. Osa opiskelijoista alkaa uskoa, että syy on yliluonnollinen, mutta herra Kim ei suostu kuuntelemaan moista puhetta. Lopulta katsojakin alkaa epäillä, onko murhien takana menneisyyden ikävien tapahtumien haamu vai todellinen ihminen.

Lisämaustetta antaa varattomuuden käsittely. Yksi koulun opiskelijoista joutuu kamppailemaan tasokokeiden ensimmäisestä sijasta pitääkseen kiinni stipendistään, jota ilman hänellä ei ole varaa käydä koulua. Samanlaista ongelmaa ei ole muilla oppilailla. Kovin syvällistä katsausta aiemman taloudellisen statuksen menettämisen syihin ei kuitenkaan tarjoilla.

Yleisesti ottaen juoni selittelee itseään turhankin vähän. Täytyy myöntää, että lopussa oli muutamakin käänne, joita en olisi arvannut. Cinemaattiseksi mestariteokseksi Gosaa kaikesta huolimatta tuskin voi tituleerata, mutta se on mukavaa vaihtelua melko yksinomaan läntisiä kauhuelokuvia katsovalle. Hieman samaa charmiakin elokuvasta löytyy kuin vaikkapa tunnetummasta aasialaisesta kauhuelokuvasta, Ju-on: The Grudgesta.

Gosa (2008)
1 h 28 min
Ohjaaja: Hong-Seung Yoon
Käsikirjoittajat: Hong-Seung Yoon, Eun-Kyeong Kim

Kuvat: IMDb: 1, AsianWiki: 2.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s