Ensimmäisen Kostajan synty – Captain America: The First Avenger (2011) & prelude-sarjakuva

”I could do this all day!”

Marvel Cinematic Universenä (eli tuttavallisemmin MCU) tunnettu elokuvasarja (tai tarkemmin sanoen multimedia-alustainen, jaettuun maailmaan sijoittuva sarja) sai alkunsa varsinaisesti ensimmäisen Iron Man -elokuvan myötä vuonna 2008. Kuitenkin vuonna 2011 ilmestynyt Captain America: The First Avenger -elokuva on kronologisesti MCU:n ensimmäinen. Se antaa nimensä mukaisesti taustatarinan ensimmäiselle Kostajalle (eng. Avenger), Kapteeni Amerikalle.

Yhdysvaltojen liittyessä toiseen maailmansotaan Steve Rogers on astmaattinen ja pienikokoinen rimpula, joka tahtoo pakkomielteisesti seurata ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneen isänsä jalanjälkiä sotatantereelle. Useista yrityksistä huolimatta Steve ei pääse värvätyksi ja häntä odottaa parhaan ystävänsä James Buchanan ”Bucky” Barnesin maalailema ”kauhistuttava” tulevaisuus: jäädä New Yorkiin poikamieheksi, kun valtaosa naisista onkin yllättäen joko vapailla markkinoilla tai odottamassa sulhojaan kenties täysin turhin toivein palaavaksi sodasta.

Vaikka prospekti onkin Buckysta ilmeisen lohdullinen, Steve yrittää jälleen kerran New Yorkin maailmannäyttelyn yhteydessä värväytyä – ja vastoin kaikkia todennäköisyyksiä jää tohtori Erskinen haaviin. Natseja Yhdysvaltoihin paennut Erskine etsii sopivia kandidaatteja supersotilaiksi ja hän näkee Stevessä potentiaalia. Erskinen supersotilasseerumi kun vahvistaa koehenkilön fysiikan lisäksi tämän psyykkisiä ominaisuuksia ja tohtori on jo nähnyt, miten kamalia seurauksia on, jos seerumi joutuu epämiellyttävän henkilön käsiin.

Tohtori Erskine (vas.) ja Howard ”Rautamiehen isä” Stark (oik.) ihmettelemässä supersotilas-Steveä. Ei mikään rimpula enää!

Surkeiden sattumusten kautta supersotilasseerumia saanut Steve kuitenkin laitetaan penkille, sillä seerumia ei voidakaan enää tehdä lisää. Hänestä tulee vakiokasvo sotapropagandassa, mutta hän pääsee kenttätehtäviin vasta omin lupineen, kuultuaan Buckyn joukko-osaston kadonneen rintamalinjojen taakse. Onneksi apuna on jo Erskineä Yhdysvalloissa autellut rikas playboy-keksijä Howard Stark sekä Peggy Carter, brittiläinen vakooja ja Steven romanttisten tunteiden ykköskohde.

Rogersin syntytarina poikkeaa muista MCU:n supersankareista eritoten siinä, että se tapahtuu toisen maailmansodan puitteissa eikä lähempänä seuraavaa vuosituhannen vaihdetta. Sotatantereet ovat teoriassa todellisuuteen perustuvia eikä myöhemmissä elokuvissa esiteltävistä täysin fiktiivistä valtioista kuten Wakandasta tai Sokoviasta puhuta nimillä. Tieteisfantasiaelementeistä huolimatta liikutaan aika lähellä realismia kronologisesti myöhempien elokuvien vastaisesti. Vaikka esimerkiksi Natsi-Saksan erikoisyksikkö HYDRA, elokuvan ensisijainen vihollinen, onkin sarjakuvien peruja, sen ajatus liippaa todellisuutta. Hitler ja jotkut hänen lähipiiristään olivat äärimmäisen kiinnostuneita mytologiasta ja myyttisistä esineistä, kuinka tosissaan he sitten olivatkaan niiden totuudellisuudesta.

Leffan pääpahiksena heiluu HYDRA:n megalomaanisia maailmanherruustoiveita elättelevä Johann Schmidt, joka onkin Erskinen vanha tuttu ja ensimmäinen supersotilasseerumia saanut heppuli – sekä motivaattori Erskinelle etsiä sisäisesti vähän tasapainoisempia koehenkilöitä. Myös Red Skull -nimellä tunnettu Schmidt on varsin kirjaimellisesti valmis menettämään loputkin ihmisyydestään valjastaessaan Tesseract-nimisen mytologisen esineen kaikkiin mahdollisiin sotatanterekäyttöihin.

Yksi MCU:n erikoispiirre on se, että sekä maailmanrakennuselementit, kuten supersankariseerumi tai Tesseract, että ainakin keskeisimmät hahmot eivät tule selitetyiksi useinkaan yhdessä elokuvassa. Jo kehystarinassa on selvää, että elokuva ei voi seisoa omillaan. Eikä sitä toki sellaiseksi olekaan tarkoitettu. Steven taipale supersotilaana vasta alkaa ja hänen elämänsä reunaehdot menevät täysin uusiksi – ja vasta The First Avengerin lopussa nähdään, miten uusiksi ne menevätkään ilman että tilanne mitenkään laukeaa hahmon tarinan kaaren kannalta.

Anteeksi, löin luvatta natseja, sir!

Kapteeni Amerikan syntytarinassa on vähän jotain samaa kuin vuonna 2019 julkaistun Captain Marvel -elokuvan nimihenkilössä: kumpikin on altavastaaja omassa kehystarinassaan. Mutta kumpikin myös nousee mudasta/ katuojasta/ muilta pinnoilta aina uudelleen pystyyn silkalla sisulla. ”I could do this all day”, kuten Steve Rogersin huulilta usein karkaa, kun häntä koetellaan nyrkillä. Molemmat ovat kuitenkin hahmoja, joilla on sisällään tarpeeksi hyvää ja kaunista, että he kestävät ottaa kantaakseen poikkeuksellisia voimia ilman, että ne tuhoavat heidät. Steven tapauksessa usein näyttää siltä, että nämä poikkeukselliset voimat rajoittuvat täydelliseen juoksumuotoon ja suuriin rintalihaksiin, mutta myöhemmissä elokuvissa tätä pinnallista käsitystä koetellaan enemmän.

Captain America: The First Avenger
2 h 4 min
Ohjaaja: Joe Johnston
Käsikirjoitus: Christopher Markus, Stephen McFleely, Joe Simon (sarjakuvat), Jack Kirby (sarjakuvat)

Esilukemisesta!

MCU:n oheislukemiseksi on myös tehtailtu joukko sarjakuvia, joiden tarkoitus ei varsinaisesti ole antaa pääjuoneen mitään kovin merkittävää lisää, mutta syventää hahmoja. Tarkoituksena lienee ollut syventää elokuvakatselua – tai antaa faneille jotain tekemistä odotellessa uusia rainoja. Pääasiallisesti sarjikset kertovat samat turinat kuin elokuvatkin. Näin myös The First Avengerin prelude-sarjakuva, joka kulkee nimellä The First Vengeange.

Näyte elokuvan esilukemiseksi tarkoitetusta The First Vengeage -sarjakuvasta. Bucky Barnes ei suhtaudu taideopintoihin samalla vakavuudella kuin Steve.

Sarjiksessa nähdään, kuinka Bucky auttaa Steveä – melko tuloksettomasti – treenaamaan värväyksiä varten ja kuinka Steve leikkii tinasotilailla lapsena. Merkittävin anti Steven hahmolle on kenties kohtaus, jossa Bucky ja Steve ovat piirustamassa elävästä mallista. Vaikka leffoissa asiaa ei hirveästi esitetä, Steven valitsema toiseksi paras elämänsuunnitelma sotilasuran näyttäessä epäonnistuvan olivat taideopinnot.

Sarjakuvan ymmärtämisen kannalta ei myöskään ole suurta merkitystä, lukeeko sen ennen elokuvan katselua vai sen jälkeen. Se antaa vähän lisää kehyksiä Buckyn ja Steven ystävyyssuhteelle, muttei mitenkään kriittisesti. Sisällöllisen epäolennaisuuden takia sitä ei myöskään ole mikään suuri menetys jättää lukematta – mikä on harmi, sillä piirroslaatu on ihan taattua supersankarisarjakuvalaatua.

Van Lente, Fred & Ross, Luke (kuvitus) & Edwards, Neil (kuvitus): Captain America – First Vengeance (#1-4)
96 s., e-kirja
Marvel, 2011

Kuvat: elokuvan kuvat kuvankaappauksia Disney+-palvelusta, editointi/leikkaus kirjoittajan

Yksi vastaus artikkeliiin “Ensimmäisen Kostajan synty – Captain America: The First Avenger (2011) & prelude-sarjakuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s