Tv-dokumentti: Putinin nuoret (2019)

Dokumentin alussa esitetään katkelma Boris Jeltsinin ja Vladimir Putinin uudenvuoden puheista, jotka televisioitiin 31.12.1999.¹

Irene Langemannin dokumentti Putinin nuoret esitettiin tammikuussa ensimmäisen kerran Suomen televisiossa YLE TV1:llä Ulkolinja -tv-dokumenttisarjassa. Vajaan tunnin mittainen tv-dokumenttiversio pyrkii vastaamaan siihen, millaisena Venäjällä Putinin hallintokautena koko elämänsä eläneet venäläisnuoret näkevät Venäjän. Dokumentin pääroolissa on joukko nuoria, jotka ovat syntyneet samana päivänä, kun Vladimir Putin astui virkaansa Venäjän presidenttinä ensimmäisen kerran 31.12.1999.

Millainen Venäjä on Putinin hallintokaudella syntyneiden venäläisnuorten silmin?

Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen. Dokumentti seuraa noin kolmen vuoden aikana niin oppositiota tukevia aktivistinuoria kuin nuoria, joilla ei ole yhtä palavaa halua taistella barrikadeilla. Yksi dokumentin seuraamista nuorista miehistä jopa pitää politiikkaa luonteeltaan väistämättä korruptoituvana ja uskoo, että ainoa tapa saavuttaa yksilönä valtaa yhteiskunnassa on nk. kapitaali. Jos on yksilönä taipuvainen kyynisiin tulkintoihin ympäröivästä yhteiskunnasta, näkemys on toki korruptiokohujen keskellä kasvaneelle ymmärrettävä.

Putinin nuoret herättää kieltämättä monenlaisia tunteita. Jopa dokumentissa seurattujen nuorten ikätoverina heidän dokumentista välittyvät tunteensa Venäjän poliittisesta tilanteesta ja koetusta vapauden rajoittamisesta ja pelon ilmapiiristä olivat hätkähdyttäviä. Myös aiemmin mainitun nuoren esittämä suoranainen välinpitämättömyys sananvapauden kaventumista ja vallan keskittymisen trendiä kohtaan oli suorastaan ahdistavaa kuunneltavaa.

Putinin nuorten alkuperäinen nimi on tietyssä mielessä kuvaavampi. Russlands Millenniumskinder viittaa nimenomaan niin sanottuun milleniaalisukupolveen. Kyse ei ole mistä tahansa nuorista, vaan nimenomaan niistä, joiden koko elämän ja muistin ajan Venäjää on hallinnut Putin ja hänen koplansa – kuten yksi haastatelluista luonnehtii. Tunteet siitä, että Venäjä on menossa vain totalitaristisempaan ja yhä pienemmän eliitin keinolla millä hyvänsä hallitsemaan suuntaan välittyvät monen kuvatun nuoren haastatteluista.

Putinin nuoret osana laajempaa kuvaa nyky-Venäjästä

”Sananvapaus, ajatuksenvapaus, vapaa tiedonvälitys, omistusoikeus. Valtio tulee jatkossakin puolustamaan luotettavasti näitä sivistyneen yhteiskunnan kulmakiviä.”

katkelma Vladimir Putinin uudenvuoden puheesta 31.12.1999²

Mielenkiintoinen lisä dokumentissa on Putinin tv-puheista nostettujen otteiden käyttö. Vuoden 1999 televisioidussa valtaanastumispuheessaan Putin puhuu vapaammasta Venäjästä. Muutaman vuoden sisällä sananvapauden sijasta presidentti keskittyy video-otteissa enemmänkin Venäjän talouden lupaaviin näkyviin ja Venäjän kohentuneeseen arvostukseen maailman muiden maiden joukossa. Kunnes 2014 televisioidun puheen otteessa Krimin niemimaa onkin siirtynyt väitetysti täysin demokratisin perustein takaisin osaksi Venäjää.

Tässä onkin olennaista muistaa, että dokumentin ohjaaja on saksalainen eikä kyse ole venäläisestä ruohonjuuritason oppositiomyönteisestä dokumentaarisesta teoksesta. Saksalaisin – ja suomalaisinkin – silmin Putinin Venäjä näyttäytyy hyvin erilaiselta kuin venäläisessä televisiossa.

Etenkin seuratuista aktivistinuorista välittyvä pelko on lähes samanikäisen suomalaisen silmin aivan kokemusmaailman ulkopuolella. Miten Moskovassa asuva 18-20-vuotias nuori nainen voi pelätä itseensä kohdistuvan väkivaltaa jos hän esittää Moskovan taajamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä symboleja julkisella paikalla? Nuorten pelot ovat niin kouriintuntuvia, että välillä on hankala muistaa, että kyse on kuvattujen nuorten kokemuksista eikä tarkoituksena ole kuvata Putinin presidenttikausien ajan Venäjän eksaktia sosio-poliittista historiaa.

Dokumenttia voinee suositella melko varauksetta Venäjän nykynuorten kokemuksista kiinnostuneelle. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuva on jokseenkin mikrohistoriaalinen: maantieteellisestikin Venäjä on laaja maa ja dokumentissa liikutaan pääasiallisesti Uralin länsipuolella. Mikrohistoriakin kuitenkin täydentää ja inhimillistää suurta kuvaa ja siksi dokumenttia voi pitää hyvänä lisäyksenä katsomisvalikoimaan nyky-Venäjästä kiinnostuneelle katsojalle.

Putinin nuoret (2019)
90 min/ 55 min, lyhyempi tv-dokumenttiversio esitetty YLE TV1 9.1.2020, katsottavissa: Yle Areena
Ohjaaja: Irene Langemann
Alkuperäinen nimi: Russlands Millenniumskinder

Viitteet:
1. Kuvankaappaus: YLE Areena: ”Ulkolinja: Putinin nuoret” (katsottu 20.4.2020)
2. Putinin puheen lainaus on sitatoitu YLE Areenassa esitetystä tv-dokumenttiversiosta, suomennos Anton Nikkilä.

Lähteet:
New Docs: ”Russia’s Millenium Children” (katsottu 20.4.2020)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s